1 op 8 chauffeurs rijdt met gevaarlijke banden

1 op 8 chauffeurs rijdt met gevaarlijke banden

Een op de acht wagens in België rijdt met ten minste één band die de eigen veiligheid en die van andere weggebruikers in gevaar brengt. Dat blijkt woensdag uit een onderzoek van Pneuband, de Commissie van bandenfabrikanten van Federauto, bij duizend willekeurig gekozen personenwagens over heel België. In vergelijking met eenzelfde studie enkele jaren geleden is er lichte vooruitgang merkbaar.

Opvallend is dat bij een gelijkaardig onderzoek in Nederland de helft minder wagens daar een gevaar vormen voor de verkeersveiligheid door onveilige banden, en dat terwijl de gemiddelde band er ouder is dan in België. De betere toestand van de wegen in Nederland is daar volgens Per De Vries, product marketing manager bij Michelin Nederland, wellicht niet vreemd aan. Veel banden raken immers beschadigd door kuilen in de weg of een zware aanraking met een stoeprand of obstakel.

Toch blijken ook meer Belgen dan Nederlanders te rijden met banden waarvan de profieldiepte kleiner is dan wettelijk vereist. Uit het onderzoek blijkt dat 6 procent van de wagens in België, of zowat 320.000 voertuigen, banden heeft waarvan de profieldiepte kleiner is dan 1,6 millimeter, waardoor ze in overtreding zijn met de wet.

Een andere conclusie is dat bij wagens met winterbanden er zes keer minder vaststellingen waren van onveilige banden dan bij wagens met zomerbanden. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat mensen die met winterbanden rijden sowieso al meer aandacht hebben voor hun banden, maar ook dat er halfjaarlijks een nazicht gebeurt van hun banden wanneer die gewisseld worden.

Van de onderzochte wagens bleek 4,3 procent uitgerust met minstens één band die onregelmatige slijtage vertoont, meestal veroorzaakt door een slechte uitlijning van de auto of door een foutieve bandenspanning. De gevolgen van zo'n ongelijke bandenslijtage zijn, naast een verminderde levensduur van de band, ook een langere remafstand, trillingen en minder controle over het voertuig.

Bij Pneuband benadrukt men dat autobestuurders goed in het achterhoofd moeten houden dat hun banden het enige contact zijn tussen hun auto en de weg, en dat ze in een op de drie gevallen het verschil kunnen uitmaken tussen een ongeval en een nipt vermeden ongeval. Pneuband adviseert de autobestuurders daarom om één keer per maand hun bandenspanning en de profieldiepte na te kijken, en om onmiddellijk mogelijke schade te bekijken na een zware klap in een kuil of tegen een stoeprand.

bron

Gratis CarCheck

Wagen onderhoud bij BestDrive, dat is niets dan voordelen. Kom vandaag nog langs voor een gratis CarCheck van je wagen. Staat je auto ook reed…
Lees meer

Tachograaf Service

Onze werkplaats te Genk Zuid is conform de wetgeving uitgerust en erkend door de  Federale Overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer voor het: …
Lees meer

Bereik ons

Voor uw leasingwagen bent u welkom in Genk-Zuid. 
Afspraak maken per telefoon? 089/51.06.26 of contact

Particulieren:

 089/86.92.92 
 089/35.63.03
 genknoord@bestdrive.be
 E. Coppeelaan 12,
3600 Genk
Maak een afspraak online
Bekijk op google maps